This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Yoghurt, frisse vriend van onze gezondheid en lijn

Viso (NL)
28/04/2022
Reading time: 5 min

Eindelijk is het zomer. Of je nu geniet van de zon op een overvol strand of de dagen aftelt op kantoor, één ding staat vast: we hebben enorm veel zin in verse etenswaren.

Een maaltijd of een tussendoortje, we hebben iets lekkers nodig dat ons energie geeft, de energie die het warme weer ons vaak berooft.

Op het strand of op kantoor weten we vaak niet wat te kiezen als tussendoortje en vaak laten we ons verleiden door snacks die weinig voedingswaarde hebben en ons niet ten volle bevredigen.

Yoghurt is de meest aangewezen keuze. Het is een product met evenwichtige voedingseigenschappen en is tegelijk smakelijk en praktisch.


We leren hem beter kennen.

Yoghurt is een voedingsmiddel dat verkregen wordt door fermentatie van melk door welbepaalde bacteriën, zogenaamde melkzuurbacteriën, die aan de melk worden toegevoegd om een proces te starten (fermentatie) dat de melk verzuurt en de yoghurt vormt.

De voordelen van yoghurt zijn talrijk en worden bepaald door de voedingswaarden ervan. In de eerste plaats, het gehalte aan melkzuurbacteriën, probiotica en microvoedingsstoffen zoals vitamines van de groep B en mineralen (vooral calcium).

Het is een compleet voedingsmiddel omdat het proteïnen, koolhydraten en vetten bevat in de juiste verhoudingen. Vaak variëren de voedingswaarden en de heilzame eigenschappen van yoghurt evenwel in functie van het typologie van het product, met als gevolg ook verschillen in de calorie-inname.


We bekijken de belangrijkste types van yoghurt die op de markt te verkrijgen zijn:

WITTE YOGHURT NATURE

Dit is de typologie van yoghurt die het minst behandelingen ondergaan heeft, want het gaat om gefermenteerde melk zonder toevoegingen, kan variëren van “vol”, “halfafgeroomd” tot “afgeroomd” naargelang het type van melk waaraan de bacteriën toegevoegd worden die vervolgens het fermentatieproces zullen volbrengen. Om "probiotisch" genoemd te worden, worden er probiotica aan toegevoegd. De witte natuurlijke yoghurt of "probiotische" yoghurt is authentiek, met een uitgesproken en ietwat zurige smaak, met een goede aanbreng van proteïnen en een beperkt suikergehalte. Het vetgehalte varieert naargelang de melk die gebruikt wordt. "Magere" melk bevat veruit het laagste percentage.

ZOETE YOGHURT OF MET FRUIT

Aan natuurlijke of probiotische yoghurt kunnen verschillende ingrediënten toegevoegd worden. De toegevoegde stoffen kunnen suikers zijn of fruit (vaak siropen of compotes), granen, chocolade, gedroogd fruit, koffie, enz. Deze typologie van yoghurt is beslist smakelijker dat de klassieke Natuurlijke Yoghurt, maar bevat over het algemeen meer suiker (meer bepaald die van het fruit) of vet. Deze yoghurt wordt het beste af en toe gegeten en wanneer hij gekocht wordt, moet het etiket met de voedingswaarden geraadpleegd worden, om het merk te kiezen dat de beste waarden biedt van verzadigde vetten (zogenaamde “slecht” voor de gezondheid) en enkelvoudige suikers.

GRIEKSE YOGHURT

Deze yoghurt onderscheidt zich door een ander filteringsproces. Voor de traditionele yoghurt worden 2 manieren van filtering gebruikt, voor de Griekse maar liefst 3. De Griekse yoghurt is zo niet alleen veel smeuïger en compacter, maar het reduceert ook het gehalte aan suiker (lactose) en zout. Deze eigenschappen bekrachtigen de voedingswaarden van deze typologie van yoghurt, die meer proteïnen en minder suikers bevat dan traditionele yoghurt.

PLANTAARDIGE YOGHURT

Deze yoghurt is een uitstekend alternatief voor wie intolerant is voor lactose. De typologie van melk die gebruikt wordt is immers anders. De meest verkochte soort is beslist de sojayoghurt, verkregen door de fermentatie van sojamelk. Deze yoghurts hebben uitstekende voedingswaarden: gezien ze afkomstig zijn van plantaardige melk, is het gehalte aan verzadigde vetten bijzonder laag. Net zoals voor alle typologieën van yoghurt, moet men letten op de toegevoegde suikers of de "zoete" varianten die de weldoende effecten van het product kunnen verminderen. Het is altijd goed het etiket met de voedingswaarden te lezen, om een product te kiezen met zo min mogelijk enkelvoudige suikers, verzadigde vetten en zout.


De voordelen van yoghurt voor ons organisme zijn dus talrijk aanwezig.

We denken vooral aan een verbetering van de darmwerking, dankzij de melkzuurbacteriën en probiotica.

Deze bacteriën zijn ook in staat het metaboliseren van vezels, proteïnen en koolhydraten te bevorderen, produceren verder vitamine K (betrokken in het stollingsproces) en helpen ziekteverwekkers bestrijden. Verder, komt het calcium in de yoghurt de gezondheid van onze botten ten goede. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat yoghurt een voeding is die onmisbaar is voor ons dieet en een heerlijk ingrediënt is voor lichte en smakelijke recepten.

Bijvoorbeeld, om wit vlees, vis of slaatjes op smaak te brengen kunnen we een snel Yoghurtsausje bereiden.

Yoghurt kan ook fruit smakelijker maken, dat anders zo weinig gegeten wordt door kinderen. In een handomdraai kan yoghurt ook omgetoverd worden tot heerlijke Frozen Yoghurt.