This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Tips om een zongebruind tintje te krijgen, ook als jij nooit bruin wordt

Corpo (NL)
13/04/2022
Reading time: 5 min
Ooit was een transparante huid teken van adel en een lichte huid het stereotype van schoonheid. Vandaag is dit niet meer het geval. Er zijn zelfs personen die bereid zijn kunstmatige middelen te gebruiken om het hele jaar door uit te pakken met een mooie zongebruinde huidskleur. Een van de redenen hiervoor is dat een gebruinde huid ons er stralender en gezonder doet uitzien, waardoor we ons mooier voelen.

Waarom voelen we ons mooier met een gebruinde huid?

Een donkerdere huid verbergt beter een aantal imperfecties en doet ons magerder lijken, een pure esthetische factor dus. Maar er is ook een psychologische factor, die het weldoend effect van de gebruinde huid versterkt: we voelen ons mooier, dus zekerder van onszelf, wat ons humeur ten goede komt​ (ook dankzij de voordelen van een correcte blootstelling aan de zon) en daarom zien we er nog mooier uit. Het is evenwel heel belangrijk het eigen lichaam goed te kennen om ons niet te verbranden (dit kan gevaarlijk zijn). Allereerst moet men weten tot welk fototype men hoort, om de juiste zonneproducten te kiezen om ons te beschermen. Het fototype wordt bepaald op basis van de kleur van de ogen, het haar en de huid. Wie tot het type 1 hoort en een bijzonder lichte huidsteint heeft, met blond of rood haar, zal zelden een bruine huidskleur bereiken op het einde van de zomer. Zich oneindig blootstellen aan de zon of de zonnebescherming verminderen heeft geen enkele zin. Integendeel, dit kan gevaarlijk zijn. Wie een fototype 1 heeft kan hopen op een lichte huidskleuring die gevaloriseerd kan worden met make-up om zongebruind te lijken​. Maar we zien eerst hoe we ons het beste kunnen beschermen.

5 gevaren van een zongebruinde huid koste wat het kost

Opgelet voor de UVB-stralen

Deze stralen dringen door tot in de diepste lagen van de opperhuid, basaal genoemd, waar de cellen zich bevinden die zich voortdurend delen zodat de huid zich ongeveer om de 28 dagen kan regenereren. Als we ons blootstellen aan de zon zonder bescherming of zonder voldoende bescherming, kunnen de UVB-stralen het DNA van de basale cellen beschadigen.

Vroegtijdige veroudering

De UVA-stralen dringen diep in de huid en tasten de zones aan waar het collageen en de elastine opgeslagen zijn die de structuur van de huid vormen en de elasticiteit en stevigheid ervan bepalen. Het risico van een overmatige blootstelling is een huid die er ouder en minder compact uitziet. Geniet dus van de zon in de ochtend of de late namiddag, wanneer de UVA-stralen het minst sterk zijn.

Het riciso van een huidcarcinoom of -melanoom

De cellen beschadigd door een overmatige blootstelling aan de zonnestralen kunnen zich ontwikkelen in een carcinoom of melanoom. Bescherming is dus belangrijk voor iedereen, niet alleen voor wie een heel lichte huid heeft.

Opgelet voor het melasma

Na de blootstelling aan de zon kunnen donkerder vlekken op de huid verschijnen, veroorzaakt door een hoge concentratie van melanine in een welbepaalde zone van het lichaam en geïdentificeerd als melasma. Om dit gevaar te voorkomen blijven we het best niet lange uren in de zon liggen. Las pauzes in door af en toe wat schaduw op te zoeken, vooral op de warmste uren van de dag.

De gevaren van bronzing sessies

Lemand wil de zomer misschien voor zijn en zich presenteren met een reeds kunstmatig zongebruind kleurtje dankzij lampen en zonnebanken. Maar let op, want deze methoden kunnen op lange termijn gevaarlijk zijn: een onderzoek van het ​International Agency for Research on Cancer​ heeft aangetoond hoe zonnelampen het risico van huidkanker verhogen bij wie er gebruik van is beginnen maken voor de leeftijd van 30 jaar. Als men echt niet zonder kan, wordt aangeraden er niet meer dan 3 per maand te doen en na elke sessie een laag verzachtende aftersun aan te brengen op de huid.

De 4 tips voor een veilige zongebruinde huid

Wie een lichte huid heeft en niet wilt afzien van een perfecte zongebruinde huid, kan rekenen op een aantal tips om de best mogelijke teint te verkrijgen en de huid tegelijk ook te beschermen tegen de zonnestralen. Uiteraard moeten we een bijzondere aandacht besteden aan de producten die we gebruiken, om borg te staan voor een correcte bescherming van de huid.

Een goede scrub.

Een peeling van de huid om de dode huidcellen te verwijderen, minstens twee keer per maand, is de eerste stap om onze huid goed voor te bereiden op de zon.

Een hydraterende crème met beschermingsfactor

Kies voor producten die de celveroudering tegengaan, zorgen voor een gladdere en heldere huid en beschermen tegen de UV-stralen​. Het is heel belangrijk producten te gebruiken met een correct percentage van, bijvoorbeeld, vitamine C, dat we ook terugvinden in groenten en fruit, van citrusvruchten tot sla, roodlof, spinazie en broccoli.

Een goede aftersun

Dit product mag nooit ontbreken. Het verzacht de huid niet alleen, maar het helpt ook om ons bruin tintje langer te laten duren.

Producten voor de dagelijkse reiniging

Vergeet nooit de regenererende werking van de lotion te combineren met de voedende en hydraterende werking van een reinigende melk of miscellair water, om de huid gladder te maken, te laten stralen en te ontdoen van onzuiverheden.

Hoe er bruiner uit te zien (ook al is men dat niet)?!

Het geheim is om voor onze outfit en make-up kleuren te kiezen die onze teint in de kijker zetten.

De make-up

Bij de keuze van de make-up zijn er aantal kostbare bondgenoten die ons helpen er beter uit te zien:

De perfecte bronzer

om onze huidsteint letterlijk te "verwarmen". Om een bronzing te realizeren, is het advies het product aan te brengen op de plekken die het meest geraakt worden door de zon, oftewel het midden van het voorhoofd, de jukbeenderen, neus, kin, de buitenste ooghoek. Gebruik voor een natuurlijk effect hetzelfde product ook op de ogen, met een gulle hoeveelheid mascara voor een “nude” en zongebruind effect.

Strobing

Dit betekent bepaalde zones van het gezicht verhelderen of highlighten in de plaats van verwarmen. De spilfiguur van deze make-up is dus de highlighter die aangebracht wordt op de juiste plekken van het gezicht, om het zongebruind effect in de kijker te zetten, ook daar waar er geen is. Zorg eerst voor een lichte contouring en breng vervolgens highlighter aan tussen de wenkbrauwen, onder de wenkbrauwboog, op de jukbeenderen, neus, de cupidoboog en de kin.

De kleuren die de zongebruinde teint in de kijker zetten

De juiste kleuren kiezen is fundamenteel: in de zomer lipsticks met koude kleuren, de nuances zijn oranje, koraal, warm roze of glimmend rood. Gebruik deze kleuren ook voor de nagellak en merk meteen hoe een kleur als oranje de zongebruinde huidskleur in de kijker zet, ook wanneer die er nauwelijks is.

Het haar

Ook de haarkleur kan onze hele uitstraling beïnvloeden: vooral wie licht haar heeft, kan make-up gebruiken om zongebruind te lijken. Wie een amberkleurige huidskleur heeft van nature, kan de voorkeur geven aan koude en donkere kleuren​, en wie een goudkleurige huidteint heeft kan kiezen voor middenkastanjebruin met nuances van karamel of chocolade​. Als uw huid licht is met een koude ondertoon, opteer dan voor blond of kastanjebruin​, maar als de ondertoon perzik is (erg onderhevig aan zonnebrand en met sproeten) is koper- en goudkleurig kastanjebruin ideaal om de teint mooi te doen uitkomen​.

De look

Om u nog er meer zongebruind te laten uitzien, is ook de kleur van uw outfit belangrijk: kies in de zomer voor mosterdgeel, watermeloen om zowel de lichtere als de reeds natuurlijk goudkleurige huid te verwarmen, fuchsia​, ​sea blue​, ​lila en koraal.