Mooi weer betekent zin in buiten zijn en zich snel in vorm werken, misschien het aangename met het nuttige combineren en joggen op het strand, op enkele centimeters van de zee. Een uniek gevoel van welzijn… dat wel, maar lopen op het strand is niet zo evident, men moet goed voorbereid zijn om onaangenane verrassingen te voorkomen. We kijken even naar de voor- en nadelen van lichaamsbeweging op het strand.
Want het is leuk Dit antwoord is misschien vanzelfsprekend en banaal, voor wie van de zee houdt is alleen de gedachte al om bij zonsopgang of zonsondergang snel even te gaan wandelen of lopen op het strand een stimulans, niet alleen voor het lichaam maar ook voor de geest. De rust van het verlaten strand, met de dichtgevouwen parasols, het geluid van de golven stimuleren onze zinnen en dit spreekt niemand tegen, maar geldt dit ook voor ons lichaam?
Hogere energiekost
Terwijl we op asfalt 0,9 kcal per kg gewicht "verbranden" per kilometer, is dat bij het lopen op zand anderhalve keer zoveel: lopen op het strand doet meer calorieën verbranden, wat meer positieve effecten heeft op het verbruik van de vetten, ook als we aan middelhoge-lage intensiteit lopen.
Uiteraard betekent dit ook dat we meer getraind moeten zijn, dat het lopen op het strand een goede psychisch-fysische staat vergt, waardoor deze activiteit niet echt aangewezen is voor beginnelingen.
Liefst op nat zand
Het advies is beslist te lopen (of joggen voor wie minder getraind is) aan de kustlijn waar het zand nat en dus compacter is. Vermijd te hellende vlakken waarbij je te asymmetrisch zou lopen tussen rechter- en linkerzijde.
Het gunstige oppervlak zorgt ervoor dat ook de belasting van de gewrichten en spieren minder is.
Let op voor letsels!
Lopen op droog zand vergt meer inspanning, hoewel het positievere effecten heeft op de spierontwikkeling en het coordinatievermogen. Tegelijk brengt het problemen mee, vooral ter hoogte van de achillespees (kuit) met grotere risico's voor letsels aan de spieren en pezen.
Liefst met schoenen
Loopschoenen dragen aan zee kwam miscchien niet meteen bij je op, maar blootvoets lopen kan meer nadelen dan voordelen inhouden, hoewel het op het eerste zicht heel natuurlijk kan lijken: variatie van de biomechanische regeling van de rit, groter risico van letsels aan de enkels (gebrek aan de stabiliteit die schoenen geven bij de laterale buiging van de voet), tot de mogelijkheid om zich min of meer te verwonden met kleine voorwerpen die aanwezig zijn op het strand of ook gewoonweg schelpen, die bijzonder scherp kunnen zijn. Draag simpele sportschoenen, het volstaat dat ze correct steun en een discrete elasticiteit bieden aan de voet.
Een aantal tips
– als u gebruikelijke “runner” bent, kies voor twee makkelijke trainingen aan de kustlijn, beginnend met 6-8’ langzaam wandelen en vervolgens langzaam lopen, dan 20-25 minuten, om af te ronden met 5-6’ wandelen;
– ben je niet getraind, hou dan het beginschema aan (activering) om dan in de daaropvolgende 20-25 minuten af te wisselen: 2’ lopen en 1’ snelwandelen;
– stretching is ok, maar bij voorkeur op enkele uren afstand van het lopen;
– luister naar wat je lichaam je zegt, en het bijzonder de spieren, hou je klaar om eventueel het ritme aan te passen;
– het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet, train niet als het warm is: 's ochtends vroeg of bij zonsondergang, en neem na het trainen misschien een frisse duik, tot aan de billen om sneller te recupereren van de inspanning en de eliminatie van toxines te bevorderen;
– herintegreer in de 20' daaropvolgende minuten met elektrolyten (minerale zouten) en water.